DE SACRO OCCIPITALE TECHNIEK

Sacro Occipitale Techniek (SOT) is een veelomvattende, zachte en innovatieve chiropractie behandeltechniek. De naam is ontleend aan de relatie tussen het sacrum (heiligbeen: de basis van de ruggengraat) en de occipitaal (het achterhoofd: de basis van de schedel). SOT is in 1925 ontwikkeld door Dr. DeJarnette en sindsdien wereldwijd verder bestudeerd en onderzocht.

RUGGENMERGVOCHT

Een van de functies van het bekken is het rondpompen van het ruggenmergvocht van de basis van de ruggengraat omhoog door de wervelkolom naar de hersenen en terug door het zenuwstelsel. De occipitaal helpt hier eveneens bij. Door ritmische bewegingen circuleert het ruggenmergvocht: dit is essentieel voor optimale gezondheid. Het ruggenmergvocht zorgt namelijk voor de uitwisseling tussen de hersenen en de ruggengraat.

WERVELKOLOM EN BEKKEN

Het bekken is het fundament waarop het menselijk skelet rust. Het ondersteunt het bovenlichaam helemaal tot aan de schedel en zorgt ervoor dat we ons gewicht over onze benen kunnen verdelen. De ruggengraat houdt ons lichaam overeind en geeft houvast aan verschillende bindweefsels die onze organen en spierverbindingen ondersteunen. Bovendien beschermen de ruggenwervels ons kwetsbare zenuwstelsel. Het zenuwstelsel regelt alles in ons lichaam en kan alleen normaal functioneren als de ruggengraat/wervelkolom in balans en ons bekken stabiel is.

DRIE CATEGORIEËN

Het lichaam zal altijd proberen zich aan te passen aan scheefstanden. Aanpassen of het niet kunnen aanpassen zorgt voor verschillende stadia/categorieën, zoals dit diagram laat zien.