We horen de laatste jaren de ergste dingen over zittend werken. Het zou de kans op kanker verdubbelen en de kans op depressies vergroten. Hoe gaan we om met deze ‘gevaren’ en welk beroep is niet voor u weggelegd als u liever in beweging bent?

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat Nederlanders gemiddeld bijna negen uur per dag zitten. Hiermee zou Nederland koploper – wellicht is de term ‘kopzitter’ hier meer van toepassing – zijn in Europa. In geen enkel ander Europees land wordt zo lang per dag gezeten.

Zitcultuur

Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst is het noodzakelijk, maar lastig ervoor te zorgen dat mensen niet meer dan vier uur per dag zitten. Sielhorst stelt dat onze cultuur moeten veranderen: “Onze samenleving is gericht op zitten. Als je ergens binnenkomt, is het eerste dat je hoort: ‘Ga, lekker zitten’. Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel of je collega’s er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid.”

De faciliteiten om kantoorwerk dynamischer te maken, kunnen de zittijd terugdringen. Bijvoorbeeld door fietsend te vergaderen en verstelbare bureaus waaraan je ook kunt staan. Volgens Karen Hitters, adviseur bij het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen, staan werkgevers hier nog niet om te springen: “Als één procent van de bedrijven in Nederland zich ermee bezighoudt, is het veel.”

Afwisseling

‘Afwisseling’ is het sleutelwoord volgens de FNV, die pleit voor een wettelijke grenswaarde. De vakbond pleit voor nieuwe normen. We moeten maximaal twee uur achter elkaar zitten en niet langer dan vijf uur per dag. Omdat langdurig staand werk ook gezondheidsrisico’s oplevert, zouden we bovendien maximaal één uur aaneen staand moeten werken met een maximum van vier uur per dag.

Juist deze afwisseling tussen staand/bewegend en zittend werk is ver te zoeken, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS). Het BLS verzamelde gegevens over de staan- en zittijd van 135 beroepen. Bij de helft van de gemonitorde beroepen zou de arbeider voor ruim 80 procent van de tijd alleen staan of zitten. Aan de onderstaande afbeelding kunt u aflezen bij welke beroepen het meest wordt gezeten dan wel gestaan.

De tekst gaat verder onder de tabel.

Lukt het niet uw werkomstandigheden te vormen naar de door de FNV voorgestelde normen? Dan lijkt een baan als paramedicus of bibliothecaris reeds redelijk aan de eisen te voldoen.