Vitamine B12

Heb jij een vitamine B12 tekort? Vitamine B12 is een vitamine welke voor veel processen in het lichaam van groot belang is. Een tekort aan vitamine B12 kan daarom wel eens laat op worden gemerkt omdat de symptomen sterk kunnen variëren. Het lichaam heeft een grote reservehoeveelheid aan vitamine B12 opgebouwd en daarom kan het ooit jaren duren voordat er wordt opgemerkt dat er een tekort is. De vitamine B12 komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Als iemand vegetariër is of veganist is, dan moet diegene er goed op letten dat er geen vitamine B12 tekort op gaat treden. Als er te weinig of geen B12 uit de voeding wordt opgenomen kan er een tekort ontstaan. De vitamine kan op worden genomen uit kabeljauw, een gekookt ei en uit kaas. Als deze producten genuttigd worden dan is de kans klein dat er een tekort zal ontstaan. Maar het kan zijn dat iemand het niet lekker vindt en liever vervangende producten eet zonder deze vitamine. Dan kan er een tekort ontstaan en dat moet goed in de gaten worden gehouden. Een tekort is nooit goed en moet in de gaten worden gehouden aan de hand van de symptomen zodat het ook aangepakt kan worden. Gelukkig is eenvoudig vast te stellen of dat er wel of niet sprake is van een B12 tekort.

Vitamine B12 tekort symptomen

Als er sprake is van een vitamine B12 tekort kunnen er verschillende symptomen optreden. De eerste klachten kunnen bestaan uit bleek zien, slap en moe voelen, licht voelen in het hoofd en een gebrek aan eetlust. Sommige mensen hebben ook last van diarree, gewichtsverlies en van een pijnlijke en branderige tong.

Gevolgen vitamine B12 tekort

Bij een vitamine B12 tekort kunnen de gevolgen op den duur neurologisch zijn. Dit komt omdat het zenuwstelsel dan wordt aangetast. Mensen kunnen hierbij last hebben van tintelingen en van een dof gevoel in de handen en in de voeten. Dit kan zich verder ontwikkelen tot een zwaar gevoel hebben in de benen en moeite hebben met lopen. Er zijn vaak ook coördinatieproblemen en er kunnen zich ook psychische stoornissen voor doen. Het B12 gehalte kan altijd door de huisarts worden gecontroleerd om vast te stellen of dat er sprake is van een vitamine B12 tekort.

Vit B12 aanpakken

Wanneer iemand last heeft van een vitamine B12 tekort kan dat worden veroorzaakt door ongezonde voeding of door eenzijdige voeding. De vitamine is terug te vinden in bijvoorbeeld eieren. Als de symptomen van een tekort optreden dan kan de huisarts vaststellen of dat het daadwerkelijk over een vitamine B12 tekort gaat en als dat zo is kunnen er supplementen worden genomen zodat het weer beter gaat. Dit kan ook even duren omdat het lichaam een tekort heeft en de vitaminen weer op moet nemen.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 zit voornamelijk in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Zo kan je denken aan zuivel en vlees. Door hiervan voldoende te consumeren ga je dus een vitamine B12 tekort tegen.

Tags:

Comments are closed

Over deze site
Welkom op de site van Stringer Chiropractie. Wil je ook je leven optimaal leven ? Neem dan eens contact met ons op !