Verschil Fysio, Chiro, Osteo

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het handig om naar de algemene definities te kijken die door de beroepsorganisaties gepubliceerd zijn:

Chiropractie

Chiropractie is een gezondheidszorg, gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van zenuw-spier-bot aandoeningen en de effecten op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid van de mens. In het speciaal behandelingen van de ruggenwervels en heup.

Sommige problemen komen voort ongelukken, stress, inactiviteit, slechte houding, ziekte en dagelijks gebruik van het lichaam. Deze problemen kunnen druk uitoefenen op de zenuwwerking in het lichaam.

Chiropractoren gebruiken specifieke correcties om de wervels weer volledig mobiel en functioneel te krijgen, ook geven sommige chiropractoren adviezen over oefeningen, dieet en levenswijze.  Chiropractoren geven zeker ook advies over houding.

Osteopathie

Osteopathie is een eerstelijns gezondheidszorg, met een focus op diagnosticeren, behandelen, voorkomen en rehabilitatie van spier-bot aandoeningen en het effect wat dat heeft op het welzijn van de klant.

Osteopaten zoeken naar een weg om het optimaal functioneren van het lichaam, gebaseerd op het principe dat het lichaam een zelfherstellend vermogen heeft, en focussen in hun sessies op het versterken van het spier-bot-stelsel om bestaande aandoeningen te behandelen en het voorkomen van ziektes. Alle symptomen worden in ogenschouw genomen tijdens het opnemen van een volledige medische geschiedenis, als ook het welzijn, levensstijl en persoonlijke omstandigheden. Een holistische osteopatische benadering zal een op de persoon afgestemde behandeling voorstellen.

De behandeling verhoogt de bewegelijkheid van gewrichten, verlicht spierspanning, vergroot de doorbloeding van weefsel en helpt het zelfherstellend vermogen door verschillende technieken zoals gewricht manipulatie, beweging en diepe weefsel massage. Advies over houding wordt ook regelmatig gegeven.

 

Fysiotherapie

fysiotherapie is een eerstelijns gezondheidszorg welke zich richt op het herstellen van beweging en functies van het lichaam als iemand een ongeluk heeft gehad of ziek is geweest.  The profession helps to encourage development and facilitate recovery, enabling people to stay in work while helping them to remain independent for as long as possible.

Physiotherapists achieve this through movement and exercise, manual therapy, education and advice.  They maintain health for people of all ages, helping patients to manage pain and prevent disease.

Physiotherapists work in a range of healthcare settings, such as intensive care, mental health, neurology, chronic conditions, occupational health and care of the elderly.  They help to treat physical problems associated with a number of the body’s systems, including the MSK, neuromuscular, cardiovascular and respiratory systems.

Similarities and Differences

Although Osteopaths, Chiropractors and Physiotherapists are very similar, they are each derived from independent schools of thought and their approach to patient treatment differs.

Each profession uses orthopaedic and neurological examination skills, similar to those used by traditional medical practitioners, to examine and diagnose their patients’ presenting complaints. They will all teach patients a variety of exercises to be carried out at home to reinforce their care between treatment sessions.