Een whiplash is een letsel aan de nek en/of rug ten gevolge van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep (whip in het Engels).
Het ontstaan van een whiplash aandoening
Vaak wordt er gedacht dat een whiplash aandoening alleen maar ontstaat bij kop-staartbotsingen of als een auto bij een andere auto achterop rijdt. Hoewel verkeersongevallen waarbij het slachtoffer achterop gereden wordt in een file of voor een stoplicht vaak tot deze aandoening leiden, kunnen ook bij andere ongevallen whiplash-achtige aandoeningen ontstaan:
- een val van een stoel of een stoep,
- uitglijden,
- in de botsauto’s,
- duiken in ondiep water,
- een ongeval tijdens het sporten.
Allemaal oorzaken die ook kunnen leiden tot een whiplashtrauma. Kenmerkend voor alle ongevallen is een hevige heen en weer slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Hierdoor ontstaan er allerlei beschadigingen aan lichaamsonderdelen die zich allemaal in uw nek bevinden:
- wervels,
- spieren,
- zenuwen,
- tussenwervelschijven,
- banden.
Uw hoofd is relatief zwaar en door de heftige beweging wordt de halswervelkolom met alle spieren, wervels en banden die daarbij horen uitgerekt. Alles in uw nek wordt overrekt, wat allemaal kleine kwetsingen tot gevolg heeft:
- gewrichtsbanden en spierweefsels rekken uit,
- zenuwweefsel raakt beschadigd,
- spier aanhechtingen raken beschadigd,
- tussenwervelschijven ontwricht,
- wervelgewrichten verschuiven.
Dit kan allemaal leiden tot een diversiteit aan lichamelijke aandoeningen en ook psychische klachten.
Kenmerken en symptomen van whiplash letsel
Wat een whiplashtrauma een lastige aandoening maakt, is dat er een veelheid aan klachten kunnen ontstaan. Waarbij deze klachten ook nog eens voor veel andere ziektebeelden symptomen kunnen zijn. En wat het nog lastiger maakt, is dat een whiplash moeilijk te diagnosticeren is voor artsen. Met een MRI-scan of een röntgenfoto is deze aandoening niet aan te tonen. Ook een relatie leggen met het ongeval is vaak niet eenvoudig.
De whiplash symptomen hoeven zich helemaal niet direct na het ongeval te openbaren. Het kan dagen of soms maanden of zelfs jaren duren voordat de symptomen zich laten merken. Kenmerkende symptomen zijn:
- hoofdpijn,
- pijn in de nek,
- problemen met de concentratie,
- klachten en pijn aan de rug, nek en schouders,
- slecht kunnen slapen,
- vermoeidheidsklachten,
- overgevoeligheid voor geluid en licht,
- vergeetachtigheid en duizeligheid.
Hiernaast kunnen zich nog een groot aantal andere klachten voordoen die het gevolg zijn van het whiplashtrauma. Hierbij kunnen ook psychische klachten zich openbaren, zoals:
- stemmingswisselingen,
- depressiviteit,
- emotionele instabiliteit
- of het niet kunnen verwerken van meerdere indrukken.