Spit is een vorm van lage rugpijn. Het is een reactie van spieren op overbelasting. Bij spit schiet de pijn bij een bepaalde beweging ineens in je rug. Spit is de meest voorkomende maar minst ernstige vorm van rugpijn.

Diagnose

Spit wordt veroorzaakt door verkramping van de rugspieren. Je kunt het opeens krijgen door een verkeerde beweging of te snel overeind komen. Het kan ook langzamer ontstaan, doordat je niet op je houding let, vaak lang moet zitten, zwaar lichamelijk werk hebt of te veel stress hebt. De pijn is heftig en kan doortrekken naar je bovenbenen. Je kunt letterlijk krom staan van de pijn.

Behandeling

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf na een aantal dagen, soms wel tot 2 weken. Bewegen is de belangrijkste remedie bij pijn in de onderrug. Pijnstillers kunnen helpen om zodat je in beweging kunt blijven.

Wat algemene tips:

  • Blijf bewegen. Als je je stil houdt, word je juist stijver
  • Een pijnstiller kan (de eerste paar dagen) helpen om de ergste pijn weg te nemen, zodat je in beweging kunt komen
  • Let op je houding: draai niet met je onderrug, houd je rug recht door je bekken te kantelen, vermijd tillen en bukken of doe het vanuit je knieën met een rechte rug, verander regelmatig van houding
  • Houd je rug warm, bijvoorbeeld door een warme douche, rode lamp of kruik
  • Als je op bed ligt, leg dan een kussen onder je knieën om de pijn te verlichten

Preventie

Spit kan regelmatig terugkomen. Je kunt het voorkomen door te letten op je conditie. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn sporten die goed zijn voor je rug. Probeer je rug ontspannen te houden. Stress zorgt vaak voor een gespannen houding waardoor spit kan ontstaan. Let op je houding in het algemeen: rug recht, schouders naar achteren. Wissel regelmatig van houding. De hele dag zitten of staan is niet bevorderlijk voor spit. Ga tussentijds een rondje lopen. Zorg ervoor dat je altijd goed tilt: vanuit je knieën en niet met gebogen rug. Dan heb je minder kans dat de spit ‘erin schiet’.