TMJ staat voor Temporo Mandibular Joint, ofwel het kaakgewricht. Ieder mens heeft twee TMJ’s (één voor elk oor) die de onderkaak met de schedel verbinden. Deze gewrichten maken het mogelijk voor de kaak om op en neer, van de ene naar de andere kant en van voor naar achter te bewegen. Ze zijn verantwoordelijk voor de mobiliteit die nodig is voor het bijten, kauwen en slikken van eten. En natuurlijk ook voor het praten en het maken van gezichtsuitdrukkingen. Het TMJ-gewricht is daardoor het meest gebruikte gewricht in het lichaam.

Oorzaken kaakproblemen

De oorzaak van kaakproblemen (TMJ-syndroom) is vaak het herhaaldelijk overbelasten van het kaakgewricht zoals bv. het bijten op iets hards of tandenknarsen tijdens het slapen. Ook een blessure door bv. een val of een ongeluk kan een oorzaak van klachten zijn. Dit komt dan door een klap tegen de kaak. Ook een whiplash, met als gevolg een verrekking van het kaakgewricht kan de oorzaak zijn. Dan zijn er natuurlijk ook nog de tandheelkundige oorzaken zoals o.a. een gebit dat niet goed op elkaar past of een beugel die niet goed afgesteld is.

Door de irritatie van het kaakgewricht (TMJ) ontstaat er een spierreactie waarbij de spiergroepen van de kaak aanspannen en een gespannen gevoel veroorzaken. Dit heeft als gevolg dat delen van de aangezichtszenuw (trigeminus zenuw) onder druk komen te staan.

Symptomen

Kenmerkend is pijn rondom het kaakgewricht en pijn in het gezicht. Dit kan pijn zijn die te voelen is boven of onder het oog en langs de kaak. Vaak trekt deze pijn dan ook nog door naar de lip. De pijn kan aanhoudend zijn en meestal erg intensief, soms zelfs met pijnscheuten. Door deze klachten is het ontstaan van hoofdpijn boven het oog en bij de slapen niet ongewoon. Een ander symptoom is dat de kaak een soort “knakkend” geluid maakt bij het openen en sluiten van de mond.