De atlas is een van de belangrijkste onderdelen van je wervelkolom. Alle zenuwen die je lichaam (organen, spieren, gewrichten) aansturen, lopen hierdoor heen. Alle berichten die je hersenen aan je lichaam sturen en ook weer ontvangen kunnen onderbroken worden door scheefstand van deze wervel. Als signalen niet goed doorkomen, kunnen er problemen ontstaan in je lichaam die, als er niets mee gebeurd, leiden tot pijn.

De naam atlas verwijst naar de mythologische figuur Atlas, die het hemelgewelf op zijn schouders moest torsen. Mensen die “de hele wereld op hun schouders nemen” zie ik vaak in de praktijk komen met nekpijn. Dus niet alleen fysieke maar ook emotionele stress heeft grote invloed op het functioneren van je lichaam.

Chiropractie zorgt voor een optimaal functionerend zenuwstelsel door het opheffen van zogenaamde subluxaties. Dit zijn de verstoringen in de wervelkolom.

Met de atlas wordt de eerste wervel van de wervelkolom bedoeld. Aangezien het eerste gedeelte van de wervelkolom ook wel de “cervicale wervelkolom” wordt genoemd, wordt de atlas ook wel aangeduid als C1. Aan de bovenkant van de atlas zitten twee grote gewrichtsvlakken waar de schedel op rust. De atlas verschilt sterk van de andere halswervels door het ontbreken van het wervellichaam. Er zijn daarom twee bogen, arcus anterior en arcus posterior. Hetgeen wat men ziet op de foto’s heet de arcus posterior, en dus niet de processus spinosus. Bij beide bogen bevindt zich in het mediaansagittale deel altijd een klein knobbeltje, tuberculum anterius en tuberculum posterius. Het tuberculum posterius is dikwijls zeer zwak ontwikkeld.

Naast de atlas heeft ook de tweede wervel een naam: draaier of axis (C2).

Categories:

Tags:

Comments are closed

Over deze site
Welkom op de site van Stringer Chiropractie. Wil je ook je leven optimaal leven ? Neem dan eens contact met ons op !