1. Pijn is het laatste symptoom van disfunctioneren.

De rug wordt vaak al maanden of jaren beperkt of instabiel gebruikt voordat het zich als een probleem laat zien bij de chiropractor. Hoewel medicatie in sommige gevallen noodzakelijk kan zijn, veroorzaakt het disfunctioneren pijn die steeds maar voort duurt. Spier-, ligament- en gewrichtsletsels treden vaak op als gevolg van langdurige biomechanische disfunctie, soms door eerdere verwondingen of ongelukjes, waardoor het gebied gevoelig blijft voor schade in de toekomst.

2. Atleten gebruiken chiropractie om gezond te blijven en beter te presteren, niet alleen voor de spontaan letsel.

Steeds meer top-atleten kiezen voor chiropractie want de chiropractor is ook een beweging specialist. Chiropractoren werden volop ingezet tijdens de Olympische spelen van 2016 in Rio. En topsporters zoals Michael Jordan, Tiger Woods, Michael Phelps, Tom Brady, Evander Holyfield, en Arnold Schwarzenegger zijn allemaal trotse klanten van chiropractoren. Tegenwoordig zie je veel vaker dat grote sporters en sportteams chiropractoren inzetten om blessures te voorkomen, en de snelheid van blessure herstel te verhogen. Ook het verbeteren van evenwicht en coördinatie geeft ze een grotere voorsprong op de concurrentie.

3. Het lichaam werkt niet als een verzameling afzonderlijke mechanismen, maar meer als een samenspel van gebeurtenissen die begint met controle door het zenuwstelsel.

De zenuwen die door de wervelkolom lopen, controleren elke functie van het lichaam. Het doorgeven van signalen via het zenuwstelsel kan worden verstoord als de omringende wervelkolom niet goed kan bewegen. Deze verstoring van de biomechanische integriteit in combinatie met veranderde fysiologische functie is wat chiropractors een subluxatie noemen.

4. Artsen genezen niet.

Sorry dat ik je teleurstel, maar een chiropractor zal nooit je rug te “genezen” of “fixen”. Wat we kunnen doen is het herstellen van de goede bewegingen in de gewrichten, de spanning verlichten op de zenuwen en spieren en je lichaam in staat stellen om het genezingsproces vanzelf te doen. Zoals alle chiropractoren, geloof ik dat het lichaam een perfect organisme is. Ziekten ontstaan door een verstoring in de juiste overdracht van signalen van het lichaam die door de zenuwen worden doorgegeven aan de hersenen. Door deze verstoringen wordt het aangeboren zelf-herstellend vermogen beïnvloedt. Chiropractore behandelen nooit de ziekte zelf. We schatten in welke spinale niveaus disfunctioneren, en corrigeren die om een goede zenuw stroom te herstellen, zodat het zenuwstelsel zo efficiënt en effectief mogelijk kan werken.

5. Chiropractie is voor alle leeftijden.

Veel senioren zijn zich niet bewust van de voordelen van chiropractische zorg die hen kan helpen niet alleen bij pijn, maar ook het verhogen van de beweging, evenwicht, coördinatie, en het verlagen van de degeneratie. Niemand is te jong of te oud voor chiropractie ! Chiropractoren controleren zuigelingen vanaf het moment net na de geboorte op verplaatsingen van de bovenste wervels die kunnen optreden als gevolg van de geboorte. Naast de ondersteuning van de algemene gezondheid en het welzijn van de ouders en hun kinderen, bevorderen chiropractoren ook de ontwikkeling van gezonde hersenen en het zenuwstelsel, dit kan helpen tegen problemen zoals koliek, astma, allergieën, bedplassen, slaapproblemen, en gedragsstoornissen.

6. We weten meer dan alleen je ruggengraat!

Het verbaast veel mensen dat chiropractoren ook advies geven over voeding, fitness, ergonomie en lifestyle. Chiropractoren zijn ook in staat om zich te specialiseren op andere gebieden, zoals kindergeneeskunde, sport revalidatie, neurologie, klinische voeding, verslavingen en compulsieve stoornissen. Anders dan bijzondere specialiteiten zoals het voorschrijven van medicatie, verschillen onze trainingsuren (bijna) niet van die van de huisarts.

7. Chiropractie kan helpen dat je minder snel ziek wordt.

Studies hebben aangetoond dat chiropractie zorgt voor het verlagen van de productie van pro-inflammatoire mediatoren door weefselschade en pijn, en kan ook de productie verbeteren van immuun regulerende complexen welke belangrijk zijn voor het immuunsysteem om de gezondheid te “verdediging”. Tijdens de dodelijke grieppandemie van 1917-1918, hebben chiropractoren gemerkt dat hun klanten minder snel overleden dan onder de rest van de bevolking. Dit onderzoek is in een wetenschappelijk osteopathisch tijdschrift gepubliceerd. Het geschatte sterftecijfer onder patiënten van de conventionele medische zorg in de Verenigde Staten werd geschat op 5 tot 6 procent, terwijl het sterftecijfer onder influenza gevallen welke chiropractie ontvingen werd geschat op slechts 0,25%.

8. “Ik heb gehoord dat ik moet altijd gaan”

In het begin is de frequentie van bezoek vrij hoog. Dit is om je lichaam te laten wennen aan chiropractie. Later wordt de frequentie aangepast aan de reactie snelheid van je lichaam. Over het algemeen is het zo dat na “behandeling” van de originele “klacht”, je zult worden ingepland voor afspraken om af en toe te controleren of alles nog goed gaat, net zoals je naar de tandarts zou gaan om te controleren op tandsteen en gaatjes. Natuurlijk, veel mensen kiezen ervoor om om hun chiropractor wekelijks te zien, omdat het hen in een top conditie houdt en zodanig optimaal kunnen functioneren.

9. Correcties doen geen pijn.

Chiropractie is geen bot-brekende of ninja-stijl  aan je hoofd trekkende techniek ! De correcties zijn eigenlijk veel zachter dan gedacht, en het gaat hierbij om een snelle, directe impuls op een specifiek spinale gewricht. Het geluid dat bij de correctie wordt veroorzaakt is een cavitatie en is slechts het vrijkomen van gassen in de ruimte gecreëerd binnen het gewricht, hierdoor ontstaat het “krakende” geluid. Chiropractie correcties veroorzaken geen slijtage in uw gewrichten, zoals sommigen denken, omdat in het verleden gewaarschuwd zijn om niet de “knokkels te kraken”. Correcties, in tegenstelling tot het “knokkel-kraken”, worden specifiek toegepast om de beweging van de gewrichten te verbeteren en de kleine disfuncties te beperken die na verloop van tijd kunnen leiden tot artritis. De meeste mensen beschrijven het gevoel na een correctie als “lichter”, met meer gemak bij het bewegen van het lichaam.